8.10.2007

呆望新歡.....




很快的來,很快的離去,又突然截返,五個鐘內,翻天覆地,大家都祈求的「風球假期」,得到時竟然變成了周末惡夢,無巴塞睇,撘唔到車返屋企,星期六日無得去海灘曬太陽....

就算是天文台,亦無法肯定預測到天氣的突如其來變化,我們還可以怎樣?逆來順受?還是及早做好準備!

Expect the Unexpected

昨天電腦中了毒,可以救的辦法只有一個,鏟機再來,但最後機內東西是鏟走了,但法把從前的東西再裝上,現在只好等待「有心有時間的人」拯救,然後我開始失落,就像跟情人分手後,才發現自己她的重要性,卻討厭自己完全依賴,欲找新歡來忘掉舊愛,卻無法適應,呆坐半天,然後繼續呆坐半晚....



突如其來轉變,究竟是禍是福,需要時間來定斷,因此,我會繼續呆坐,直至沒有時間......

12 comments:

Pako said...

下次找個朋友幫忙, 幫你設定一個備份方案, 我相信你寫作時不多不少都會有使用電腦, 備份實在是非常緊要.

Anonymous said...

我都有份期待"帕布的假期"
只可惜佢行得太快,令HK人應變唔黎..攪到新聞多鑼鑼..=.="唉...睇到新聞講地鐵/船etc.只覺得HK人好肉酸..HK人從來都不會是"逆來順受"吧..更不要妄想"及早準備"啦

呀...灘叔..我已睇完你的"麻不甩"啦..何時會有新作呀??好期待~~

YO..I'M LTF~

Anonymous said...

還是快點找人整好部腦吧. ^_^

scarred v said...

海灘﹐你的感受跟我最近經歷的事好類同。 我好辛苦的捱咗2個星期﹐可是我想信還有一段時間要適應﹐去沖淡那種難受的滋味。
聽朋友說﹐當事情不能改變的時候﹐改變就是自己的態度。 我開始相信和明白其中的意思。
對於自己不能控制的人和事﹐真的甚麼也不能做﹐只可以看着事情發生﹐當中的感覺很不好受。 而且我都好憎自己表現出來的行為、態度等等﹐覺得自己好可憐。
活到這把年紀﹐一向自命瀟灑的我﹐不敢相信會落得如此這般。

qt芝士 said...

我的腦爺每隔三兩個月就要入廠, 所以很多資料我都定時做備份

經一事, 長一智, 誰能擔保沒有下次 ?

以後要 backup 啦灘叔叔~

阿 8 said...

有否備份硬碟!?

jola said...

來也匆, 去也匆! 人生也一樣呵!

unkle beach said...

scarred V

都係你了解我苦況

lulu said...

finally bought your book in USA la. i will try to read as soon as possible. thanks

Anonymous said...

-helenato-

過份咁將呢種感覺沉淟,
都係無補於事,
等待奇蹟更係渺茫.

舊未必最好,新又未必咁差,
學下日本人精神,
佢最能將新舊並存.

ann said...

睇晒你本書喇喎
好在可以在你個blog度繼續睇

Sandy said...

嘩,洗唔洗咁灰先灘叔?!
終於睇晒巴塞成場賽事,灘叔你有冇睇呀?
be hapi ah`! support!