2.05.2007

After Ten




投訴皇,咁又十年喇,清卡啤娜問了我一個問題 「你估十年後你會係點?」
「未諗到,不過會盡快諗,唔知死左未?」

睇番十年前,計劃未來十年,一來一回,二十年,人生要搵到個目標,已經用左二十年,達到果個目標仲唔知要幾耐,最後仲可能失敗,咁煩,不如算啦!我唔算,唔係代表我有毅力,有理想,只是人生太悶,無d野追求下,D時間真係好難過....所以真係要諗下十年後應該點!

18 comments:

小風 said...

十年...orz 我都諗唔到
五年都勉強答到ge~~

不過...人生真係好悶...確係需要搵野追求...得閒無事就諗下未來有咩好做囉~~

pvc said...

有時候咁早諗定十年後會係點都未嘗係唔好,但係會唔會比咗壓力自己去做一啲嘢呢!? well,我係衝動派(白羊座)所以唔敢咁快諗咁遠o既事..所以都係到時再算喇,最多都係briefly咁諗嚟緊嗰兩或三年渣!

拜杜喴,我噚晚終於睇咗放遂,我都知係勾慈,但係响荷蘭冇咩機會睇港產片..適逢係呢度o既國際電影節,而香港o既代表呢,佢哋今年揀杜琪峰一系o既電影...响戲裡面個個佬都好型呀,擺"舖"皇好型,秋生都好型,連張家輝都型呀..任逹華就梗係唔駛講喇,two thumbs up都唔夠形容呀!希望下次佢哋揀葉偉信o既電影系列呢!

pvc said...

oh oh, sorry..部戲係叫放逐唔係放遂..哈哈,你當然知我打錯名喇 :D

scarred v said...

呢兩日身體狀況幾差,令到自己無乜心情。
但是睇到你張相又開心番少少。 多謝!
在沒有金錢保障以後的生活下,不敢有甚麼計劃清廚,只好有一天過一天,有工就返。
I'm stucked in nowhere.

我是銀銀的長腿叔叔 said...

嘩...灘叔, 張相真係..唔得呀!!!

老到呀..

chinKerbella said...

其實我都唔係好知, 只係忽然有感而發想攞d inspiration. 點知你都未諗喎.

咁多變數, 唔諗係正常. 諗左果d個個都變左成功人士lu, 唔駛坐係道等運到~

(如果repeat左請delete一個~ thanks)

賀少 said...

做同諗往往係2回事
人生定下目標
就好似假設1個目的地比自己
有能力走埋去,恭喜你
每日望住個目標,望望下又1年
之後5年 再10 20年
回頭一看,目標只係1個假設性
令自己生命有一點點寄託
有一點點安慰
安慰唔係心中快慰做得到
而係自我安慰
明明做唔到,都要定目標比自己
有時真係,發下夢都好嘛

E小姐 said...

唔係嘛,咁又十年?
好驚呀,
我仲記得投訴皇點死
仲有仆落街買domdom

belleho said...

haha,呢張相似係十年後,多過十年前!

小朱飛刀 said...

嘩哈哈哈哈!!!
你嚇死我啦!
驚過上次麥潔文張相呀!
>(00)<

Pessimist said...

呢個問題真係好難答,其他高難度問題都話有得答吓~ 「唔識」‧「唔知」‧‧‧但如果比人問到自己對未來/未來10年嘅計劃時,都真係點都要答炸野出黎,可能雄性就係禁~ 出得黎行,就點都要有返少少理想陣一陣~ 答得出就唔等同於做得到,答"姐"~

其實空閒時自己亦會問下自己,「理想」、「理想」、「理想」... 諗諗吓就不其然地就變咗「幻想」~ 不"景"「理想」同「幻想」都只係一字之差~

呢條問題亦經常性係見工時遇到,但又有幾多個人會答「我想做您佬細呀~」佬細! excites me~

樂高聰明豆 said...

每一次想到這個問題,都是想了一大堆自己不肯定的東西,然後最終又再是想不到自己未來十年做甚麼,不說那麼長,就是五年也不能!週而得始的,人一生就是不停地在想自己的未來能做甚麼,認真也好,不認真都好,始終是做好今天最好!

Wenny said...

呢張相....爆裂刑警既投訴王....
講小小題外話....
灘叔,邊度有得搵 法版 爆裂刑警??
我想要啊!!

同埋呢張咁既 size ....
真係岩岩可以用係MSN自己的大頭相度喔!

Jer-先生 said...

十年後 thinking of retirement (when i'm 35.. LOL)

joey said...

係呀..人生真係好悶.............

Anonymous said...

我又不太認同你的看法。我今年中五,要面對會考,在我個人而言,日子不難過,反而我更希望時間可以停留,不要隨風飄逝。每天,我們也在珍惜每一個相處的機會。不斷嗟嘆時間匆匆,24小時,根本不夠我們用。
其實有理想,可能是我們年青人,自我心靈慰藉的一個藉口,因為我們根本不能接受時間匆匆逝去…

Hui said...

灘叔,

好中意聽你同有耳非文既節目!!!

宜家呢個數碼時代, 一秒就可以search到萬九幾樣資訊, 資訊氾濫, 意見奇多. 咁多諗頭真係唔知由邊度計起. 大公司有咁多專業顧問都唔敢話有十年plan喇.

莫講話一條冷既我為自已整個十年plan!! 所以我係無諗過十年計劃喎.

Frankiewoo2001 said...

「爆烈」咁又十年勒,好喜歡「投訴王」!

To Wenny:你試下去灣仔英皇地庫睇睇!