7.11.2007

時景人






我是從來未見過雪的,從前很喜歡憧憬第一次看到雪時的地方,跟誰一起看,所有會落雪的地方,所以有可能及無可能的人亦想過後,我其實希望一生都無見過雪景,總好過給我見到了,之後換來無畫的失落與空虛感....

好多年之前,我第一次見到陳可辛,第一件要跟佢說的就是「我一直相信,香港總會有一天下雪!」,我估當時剛拍完「煩煩」的陳導演,一定以為我是恭維他在新作中的一場幻想尖沙嘴落雪的場面,其實近年我再不下一次同佢再講過,但每件事對每個人的重要不同,所以陳導演無任何回應可以俾到我,但我仍然深信有日會發生!

看到這單新聞後,我的信心更增強!我再次在想,香港下雪的一刻,我會在邊樹,同邊個一齊~``Yeah``

14 comments:

Ada0816 said...

灘叔:這樣奇幻的時刻.....當然希望同自己的(最愛的那個)一齊啦!未必係伴侶/愛人...可能係(情人知己)!

money said...

拾撲慈﹗unkle雛~ 我都好盼望响有生之年會見到HK落雪~! 其實自己又好矛盾,會覺得呢種大自然力量會對好些地方o既人造成災害……之但係呢種大自然景象又真係好正~
小妹都係上年年尾第一次見到落雪~ 當其時見到一片又一片白皚皚o既雪慢慢咁飄落來……真係好感動……自己都不其然 “懶”拍戲feel咁閉起雙眼面向天再伸出雙手……好好感受個一刻~~ (差d仲想好似卡通片咁伸條脷出來試下係咩味道~^-^”) 亦好慶幸當時係同自己最愛o既人一齊……好難忘、好浪漫、好幸福、好…………乜都好~!

unkle beach said...

money:

拾撲慈! 咪就係要妳呢種感覺羅

scarred v said...

beach﹐落雪嘅feel又真係比落雨落雹正。
就算身處城市繁吵﹐都會像感到剎那的寧靜。
祝你終於可以喺好靚嘅地方同自己愛嘅人一齊睇雪。

我依稀記得讀小學時﹐有次小息在操場見到落雪喎。當時應該係七十年代中後期﹐以前嘅冬天涷好多。

money said...

Yeah~!! 冰高~!

小朱飛刀 said...

我也很期待見雪的一刻(真雪嗰種!)

奈何身子弱,氣管差,暫不考慮會去有雪的地方...

但如果可以在hk見到, 真不知是禍是福!

qt芝士 said...

兩睇啦~

雖則落雪確係浪漫, 但係o係香港始終唔係正常現象, 浪漫過後, 分分鐘世界末日...

Candy said...

灘灘~~你好浪漫啊~~~

Anonymous said...

-helenato-

齋睇落雪有d寡,
計我話,
邊睇雪邊浸溫泉,
將兩種感覺融合,
好似擁有咗全部.

sugar19sugar said...

WOW !!!!
我睇完呢單新聞都係咁諗喎 !!!!!

pvc said...

我都鍾意落雪呢,不過落濕雪就一啲都唔好玩呵..啲地好滑兼污漕呢.啱啱過咗個冬天,荷蘭只係落咗一兩次雪渣,仲要係3月時份...

pvc said...

補充: 我唔記得响嫲嫲煩煩內出現過香港落雪景,但係記得好多年前曾經有隻酒响報紙賣廣告,用彩色畫形式畫如果香港落雪啲人就會响維港溜冰..當時我覺得個廣告好靚,我仲剪底留到宜家,不過後來我阿爸話如果香港真係落雪落到連維港都結冰咁就好大鑊(唔好意思,要用大鑊嚟形容),因為到時可能已經凍死好多人..聽完之後我都唔敢再想像香港落雪,因為係唔好現象囉..

拜杜喴,你叫咗出版社同你執番好字粒將個"低死"改為"抵死"未呀!?

白雪山 said...

我好渴望同愛人一起在沙灘看落雪,由啡色變白色,多浪漫...白色沙灘...漂白亮麗...

LamWaiMei said...

灘, 你好浪漫呀!